Sedum telephium is de wetenschappelijke naam voor de Hemelsleutel. Dit is een soort uit het grote geslacht Sedum. Binnen dat geslacht heb je laagblijvende kruipplanten zoals de muurpeper, en middelgrote planten zoals de Sedum sieboldii. De Sedum telephium is hoger dan deze soorten: inclusief de bloeistengel bereikt hij hoogtes van een halve meter of meer. Toch is de plant om een aantal redenen heel goed op zijn plek op een groendak. Er zijn tientallen mooie cultivars verkrijgbaar.
Waarom de Hemelsleutel geliefd is
De Hemelsleutel is een aantrekkelijke tuinplant met mooie bladeren, die hier ook in het wild voorkomt. De dikke, vlezige bladeren van de Hemelsleutel zijn een speciale aanpassing tegen droge tijden. Hij wordt vaak gezien in tuinen bij boerderijen, en is geliefd door zijn late bloei en grote bloemschermen. De plant produceert veel nectar en trekt daardoor bestuivende insecten aan – en de vogels die ze eten.
Grote, wasachtige bladeren
De typische bladeren van Sedum telephium zijn dik, getand en komvormig, zoals een lepel. De bladeren verkleuren in de loop van het seizoen. Meestal veranderen ze van lichtgroen in de lente, via donkergroen of blauwgroen in de zomer, naar blauwpaars in de nazomer. In de winter laat de Hemelsleutel zijn blad vallen. Dit blad alleen al maakt de Hemelsleutel het aanplanten waard. De verschillende cultivars hebben soms een afwijkende bladkleur. Groen met een paarse waas, donker blauwpaars en licht grijsgroen komen allemaal voor.
Een grote variatie aan bloemkleuren
De bloemen van Sedum telephium zijn onmogelijk over het hoofd te zien. Grote schermen met kleine stervormige bloemen verheffen zich op bloeistengels zo’n 20 centimeter boven het blad. Elk ras heeft een andere kleur bloemen, waarbij zo’n beetje alle tinten roze en rozepaars voorkomen, soms gecombineerd met crèmewit. De plant bloeit van augustus tot september. In die tijd trekken ze enorm veel mooie en nuttige insecten aan. Voorbeelden zijn bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Als de bloeistengels raken uitgebloeid verdorren ze, en bieden dan nog steeds een interessant uiterlijk, zeker zodra de eerste sneeuw valt.
Waar komt de naam van de Hemelsleutel vandaan?
De Hemelsleutel werd eeuwen geleden al geadopteerd als tuinplant. Het is dan ook niet zo raar dat de plant een religieus getinte Nederlandse naam heeft. Volgens de legende liet Sint Peter aan de hemelpoort zijn sleutelbos tot de hemel vallen. Die belandde op aarde, en waar hij de grond raakte, ontstond deze plant. Overigens werd aan andere vetplanten vroeger ook een bovennatuurlijke kracht toegekend. De bekende Sempervivum tectorum (huislook) werd ook wel Wodansbaard genoemd. Op het dak geplant beschermde hij tegen onheil, heksen en blikseminslag.
Sedum telephium als plant voor op het groendak
Sedum telephium is bekend als plant uit tuinen en borders. Maar juist op een sedumdak komt hij volledig tot zijn recht. De plant heeft dikke bladeren die vocht vasthouden, een stevig, maar ondiep wortelstelsel, en houdt van zon. Dat maakt hem een uitstekende kandidaat voor aanplanting op het groendak.
Planten in de volle zon
Sedum telephium houdt van warme standplaatsen en kan zonder probleem in de volle zon worden gezet. Dankzij de vlezige bladeren met een waslaag is hij beschermd tegen verdroging. De plant kan toe met weinig water en mest, maar verlangt iets rijkere grond dat de kleinere sedum-soorten. Grond die een beetje kalk bevat wordt gewaardeerd, maar is niet persé nodig.
Is er verzorging nodig?
Deze plant heeft in principe geen verzorging nodig. De uitgebloeide bloemstengels kunnen in de lente, zodra de plant weer gaat uitlopen, worden afgeknipt. Dit staat mooier, maar nodig is het niet. De plant vormt bossen die gemakkelijk vermeerderd kunnen worden door ze te splitsen.
Te combineren met andere hoge bloeiers
Door het formaat en de weelderige bloei kan Sedum telephium lagere vegetatie aan het zicht onttrekken. Plant hem daarom samen met groendakplanten die hun mannetje staan. Voorbeelden zijn siergras, varens, en hogere bloemen zoals korenbloem, klaproos of zonneroosje.