Sedum spurium is één van de lager blijvende sedumsoorten. Met een hoogte van 10 tot 15 centimeter is deze makkelijke plant op zijn plek als bodembedekker. Hij combineert uitstekend met andere lage sedums en kleinere soorten planten op een groendak.
Een mooi vetplantje met veel cultivars
Deze sedum behoort tot de bodembedekkers. Je zult hem niet de hoogte in zien schieten zoals bij de sedums die bekend staan als “hemelsleutels”. De stengeltjes blijven in kleine, speelse bosjes bijeen en kruipen deels ook over de grond. Er zijn veel verschillende kweekvormen van de Spurium, wat de populariteit van de plant bewijst. Daardoor varieert de kleur van bladeren en bloemen behoorlijk.
Rozetvormige blaadjes met mooie tekeningen
Het plantje biedt een aantrekkelijke groei van vlezige, ronde bladeren, die meestal licht gekarteld zijn. Ze groeien als een rozet om de kronkelige stengeltjes heen. Afhankelijk van de cultivar zijn de bladeren licht- tot donkergroen. Sommige soorten hebben rode of purperen bladranden, geelwitte vlekken, of een bruinrode waas op het blad – of een combinatie van dit alles. Altijd verkleuren de bladeren tijdens het groeiseizoen van licht naar donker, een kenmerk deze sedum. Ook heeft het blad de kenmerkende glanzende waslaag van een vetplant. Deze waslaag helpt om vochtverlies door verdamping tegen te gaan.
Bloemen in verschillende tinten
De typische bloei van sedums treffen we ook bij de Spurium aan. Er worden stengels gevormd, waarop in juli en augustus grote, platte bloemschermen verschijnen. Deze schermen met hun stervormige bloemen zijn erg aantrekkelijk voor insecten. De kleur van de bloemen varieert sterk, ook weer afhankelijk van het ras. De wildvorm heeft fletse witte bloemetjes, maar de meeste gekweekte rassen dragen roze tot bloedroze bloemen. De bloemen van sommige rassen neigen naar een lila tint.
Cultivars
Er zijn een flink aantal rassen van de Spurium verkrijgbaar, die allemaal geschikt zijn voor aanplant op groendaken. De meest populaire van de tientallen cultivars zijn:
- ‘Fuldaglut’ – groene bladeren met paarsachtige randen en dieproze bloemen.
- ‘Purpurteppich’ – ongeveer dezelfde bladeren als ‘Fuldaglut’, maar nog dieprozere, naar roodpaars neigende bloemen.
- ‘Splendens’ – lichter groene bladeren met zwakpaarse randen en lichtroze, lila-achtige bloemen.
- ‘Schorbuser Blut’ – zeer mooie cultivar met diepgroene bladeren en intense karmozijnrode bloemen.
- ‘Voodoo’ – bladeren die snel verkleuren van rossig groen naar grijs/lichtlila en roze bloemen.
Aanplant op sedumdaken
Zoals de meeste vetplanten heeft de Spurium eigenlijk geen verzorging nodig. Mits je hem op de juiste standplaats zet kan deze sterke plant zijn eigen boontjes doppen. Combineer hem wel met andere planten van bescheiden formaat. Als hij overwoekerd raakt door hoge vegetatie krijgt deze zonneminner niet voldoende licht.
Aanplanten in arme grond
Plant ongeveer zes exemplaren van deze plant per vierkante meter. Zorg voor vrij arme grond. Een goede oplossing is om zand of steensplit door de grond van het dak te mengen. Als je deze vetplant in rijke bemeste potgrond zet, profiteert hij daar absoluut niet van en kan zelfs doodgaan. De Spurium voelt zich thuis in de zon, maar kan eventueel ook in de schaduw worden gezet.
Verzorging: niet nodig
De planten blijven over het algemeen zonder ingrijpen vele jaren lang mooi. In de dikke bladeren wordt vocht opgeslagen voor drogere periodes. Ook in een hete zomer met weinig regenval kan deze plant daardoor overleven. Bemesting is in principe niet nodig.
Spurium vermenigvuldigen
Als je de plant snel wilt uitbreiden over een groter oppervlak, wacht dan het liefst een jaar of twee. De planten zijn dan groot genoeg om er zonder probleem met een spade een flink stuk vanaf te steken. Plant dit stuk (met wortels) direct op een nieuwe plek en het slaat over het algemeen prima aan.
Goed gezelschap
Goede planten om samen met de Spurium te planten blijven aan de lagere kant. Varentjes, andere sedums en lage bloemplanten en kruiden (anjers, tijm, Lotus, weegbree) zijn allemaal opties.