Sedum bodembedekker

Sedums zijn kleine vetplanten die vaak gebruikt worden voor de aanleg van groendaken. Ze groeien makkelijk, eisen nauwelijks onderhoud en zijn mooi om te zien. Er zijn veel verschillende soorten van dit grote plantengeslacht. Veel daarvan kunnen goed gebruikt worden als bodembedekker, zowel op het groendak als in de (rots)tuin.

Waarom zijn sedum-soorten zo populair?

sedum bodembedekkerSedums zijn kleine vetplantjes, die heel goed bestand zijn tegen extreme eigenschappen. Boven op een groendak waait het, vriest het en wisselen perioden van felle zon en plensbuien elkaar af. Veel planten kunnen dat niet aan, zeker niet de droogte die er vaak heerst op een dak. Sedum kan dat wel. Dit plantje komt in het wild voor in rotsgebieden en slaat water in zijn bladeren op. Deze plantjes zijn bijna niet kapot te krijgen en daardoor ideaal voor gebruik in een rotstuin en op een groendak. Maar ook in de tuin komen ze erg tot hun recht. De kleinere soorten hebben decoratief blad en stengels, terwijl de grotere soorten enorme bloemschermen kunnen vormen.

Sedum-soorten voor in de tuin en voor op het dak

Er zijn maar liefst zeshonderd soorten Sedum in het wild. De soorten die worden gekweekt vallen uiteen in twee categorieën. De hoge soorten maken vrij grote bladeren, lange stengels en grote bloemschermen. Deze forse planten noemen we Hemelsleutels. De kleinere soorten blijven meestal slechts tien a twintig centimeter hoog, hebben gedrongen bladeren en stengels, en kleinere bloeiwijzen. Planten in deze laatste categorie worden wel Vetkruiden genoemd. Hier vinden we de soorten die geschikt zijn als bodembedekker voor in de (rots)tuin en voor op het groendak.

Welke vetkruiden kan je gebruiken als bodembedekker?

Er zijn tientallen soorten Sedum die tot hun recht komen als bodembedekker. Zoals je zult merken, is er veel variatie in deze kleine vetplantjes. Door ze te combineren en af te wisselen kan je een prachtig tapijt van kleuren en vormen creëren. De soorten bloeien ook op verschillende tijdstippen, waardoor er van de lente tot de herfst altijd iets moois te zien valt. We noemen hier een paar populaire soorten.

  • S. acre. Deze soort wordt wel muurpeper genoemd en is in Nederland inheems. Korte, gedrongen stengels met dikke druppelvormige bladeren en gele bloemetjes. Snelle groeier.
  • S. album. Aantrekkelijke, dikke naaldvormige blaadjes met een rode waas. Bloeit wit tot witroze.
  • S. floriferum. Vrij groot, plat blad met kartelranden, dat in rozetten op de grond ligt. Vrij lange bloeistengels met prachtige goudgele bloemen.
  • S. hispanicum. Vrij lange, donkergroene lancetvormige bladeren. Heeft wel wat weg van dennetakken. Bloeit roze.
  • S. kamtschaticum. Groot, plat en ronde rozetten. Lichtgroen of groen met gele tekening op het blad. Bloeit geel met grote bloemen.
  • S. reflexum. Aantrekkelijk blauwgroen blad dat veel op dennetakken lijkt. Gele bloemen.
  • S. sieboldii. Stengels tot 20 centimeter lang, met halvemaanvorm en kartels. Typische grijsgroene kleur en  bolvormige bloemschermen met prachtige felroze bloemen. Vrij langzame groeier.
  • S. spurium. Halvemaanvormige bladeren met karteltjes die in rozetten aan de stengels zitten. Groen met roze waas, maar kan ook geheel roze blad hebben. Felroze bloemen.

Hoe bedek je snel een oppervlakte met Sedum?

Er zijn een paar methodes om snel een bodembedekking van deze plant aan te leggen.

Met plugplanten

Natuurlijk kun je zelf verschillende soorten Sedum kopen en planten. Dan heb je ook alle vrijheid om de vele mooie soorten te combineren zoals jij dat wilt. Als je een grote oppervlakte van een Sedum bodembedekker wil voorzien, overweeg dan één of meer trays met plugplanten te kopen. Die kan je snel in gaten in de tuin of in het substraat van je groendak neerzetten.

Met sedummatten

Als je snellere oplossingen zoekt voor je tuin of groendak, dan zijn die er. Er zijn namelijk voorgekweekte sedummatten in de handen. Deze matten van ecologisch afbreekbaar materiaal bevatten een mengel van sedumplantjes. Je hoeft ze alleen maar op je tuinaarde of het substraat van je groendak uit te spreiden. Daar schieten ze wortel en vormen een instant bodembedekking.

Met sedumcassettes

Een andere oplossing is het neerzetten van sedumcassettes. Dit wordt veel gedaan op platte of heel licht hellende groendaken. De cassettes zijn een soort lage plantenbakken met drainagefolie, waar een mengsel van jonge sedumplantjes in groeit. Door de bakken in elkaar te klikken krijg je een egale bodembedekking van Sedum op je groendak.

Hoe onderhoud ik een bodembedekking van Sedum?

Hierboven kon je al lezen dat deze plant heel weinig nodig heeft om te kunnen overleven. Dat geldt ook in de tuin. Sedum gedijt goed op arme grond waar zand of steensplit doorheen is gemengd. Bemesting is niet nodig, in elk geval niet in de eerste paar jaar. Alleen na het aanplanten van de jonge plantjes moet je een aantal weken goed water geven, zodat ze kunnen wortelen. Daarna zijn je bodembedekkers in staat om hun eigen vocht vast te houden. Het enige waar je eigenlijk voor uit moet kijken, is dat andere tuinplanten en onkruiden de lage Sedum niet gaat overwoekeren. Op een groendak of in een rotstuin is dat een minder groot probleem dan in een gewone tuin.