Een sedumdak is erop gemaakt om zo min mogelijk onderhoud nodig te hebben. Voor het onderhoud van een extensief (eenvoudig) groendak hoef je dan ook erg weinig te doen. Toch zijn er een paar activiteiten die je af en toe kunt uitvoeren om je dak in optimale conditie te houden. Hier lees je alles over Sedumdak onderhoud.
Sedum: een onderhoudsarm plantje
Een sedumdak is begroeid met vetplantjes uit het geslacht Sedum. Die zijn speciaal voor dit doel uitgekozen, omdat ze de condities op een dak heel goed kunnen overleven. Deze plantjes, die van nature in rotsgebieden voorkomen, hebben speciale aanpassingen aan moeilijke (weers)omstandigheden. Ze hebben dikke blaadjes met een waslaag, zodat ze vocht kunnen opslaan. Hun wortelstelsel is breed vertakt voor een goede houvast. Ook overleven de planten felle zon en diepe vorst. Kortom, Sedum heeft van nature heel weinig onderhoud nodig. De plant overleeft bijna alles en gaat ook niet extreem woekeren.
Sedumdak onderhoud
Toch is het aan te raden om af en toe klein onderhoud aan het groendak uit te voeren. Het gaat om een levend, natuurlijk systeem, dat nooit hetzelfde blijft. Over het algemeen zijn twee onderhoudsbeurten per jaar voldoende. Daarbij kunnen de volgende onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd:
- onkruid verwijderen en zaailingen van bomen uit het dak halen;
- plantenresten, afval en bladeren uit het dak en uit de afwatering verwijderen;
- nagaan of er substraataarde weggespoeld is en eventueel aanvullen;
- nakijken of er stormschade aan het dak of aan de planten is;
- grindranden nakijken op wortelende planten en eventueel vrijmaken;
- afvoer en dakgoten controleren op een goede werking.
Een groendak bemesten: nodig of niet?
In de eerste paar jaar na aanplant is bemesten niet persé nodig. Sedum is gemaakt om goed te groeien op zeer arme grond (zand en steen). De kans is reëel dat de planten gaan woekeren of zelfs dood gaan door de toevoeging van (veel) mest. Wat wél heel erg profiteert van de mest zijn onkruiden, die veel harder gaan groeien en de sedum kunnen overvleugelen. In de eerste paar jaren heeft een sedumdak dus geen of nauwelijks mest nodig. Daarna kan de substraataarde uitgeput raken. Een teken dat de grond uitgeput raakt, is het verschijnen van mos tussen de planten. Dan is het wél een goed idee om twee keer per jaar de planten te bemesten. Kies dan voor speciale sedum- of groendakmest, die de juiste voedingsstoffen voor vetplanten bevat.
Is het nodig om te snoeien?
In een echte tuin moeten planten periodiek gesnoeid worden. Voor een sedumdak geldt dat veel minder, omdat de plantjes van nature klein blijven. Toch kan je twee keer per jaar de planten wat uitdunnen. Dat heeft een paar voordelen. Sommige soorten, zoals Sedum acre (muurpeper) groeien erg snel en kunnen de andere planten gaan overvleugelen. Als je die gericht snoeit, krijg je een mooier en afwisselender groendak. Ook produceren sommige Sedums lange stengels prachtige bloemen. Als die uitgebloeid raken blijven ze staan. Na een paar seizoenen kunnen alle dode stengels er lelijk uit gaan zien, en kan je ze wegsnoeien. Dat heeft puur een cosmetisch effect; het is niet belangrijk voor de groei van de planten. Sommige planten kunnen zulke lange stengels produceren dat ze over de dakrand heen vallen; of je die wilt verwijderen is ook je eigen keuze.
Mos en alg verwijderen
Bij een sedumdak met grind in de afwateringsgoten kan zich na verloop van tijd mos en alg op de stenen vormen. Ook tussen de planten kan mos ontstaan. Op zich is dat niet erg, de Sedums groeien uitstekend door. Als de mos en/of alg storend vindt, kan je de stenen goed schoonspoelen of behandelen met speciale reiniger. Om mos tussen de Sedums te bestrijden en te voorkomen kan je kalk toevoegen. Bestrooi de grond dan in de lente met tuinkalk. Mos houdt namelijk van zure grond, en de toevoeging van kalk maakt de grond minder zuur. Sedumplanten kunnen wel uitstekend tegen kalkrijke grond.
Wanneer moet je water geven?
We hebben het al gehad over het ongelofelijke vermogen van Sedum om zo’n beetje alle omstandigheden te overleven. Droogte en hitte is daarbij geen uitzondering. De plantjes kunnen, net als cactussen, water opslaan in hun stengels en bladeren. Die zwellen in natte perioden op tot dikke vlezige rozetten of kleine bolletjes. Ze zijn dan gevuld met vocht, en de plant is voorbereid op droge tijden. Zo kan een plantje weken en zelfs maanden van droogte overleven. Het komt maar heel zelden voor dat er zo weinig regen valt dat de planten daaronder te lijden hebben. Dat merk je doordat de planten bruin of geel worden of compleet verschrompeld zijn. De zomer van 2018, met temperaturen boven de dertig graden en wekenlang geen regen, was zo’n moment. In dit soort omstandigheden kan je je sedumdak eens per week water geven. Doe dit met een gieter of zet gewoon de tuinslang op het dak. Zelfs totaal verschrompelde planten knappen hier snel weer van op – want Sedum is een echt overlevertje.